maandag 9 september 2013

RECEPT: 'Cinnamon roll' koekjes

Varianten op favoriete recepten maken is altijd leuk. 'Cinnamon rolls' zijn superlekkere koekjes/broodjes.


Dus ik toverde ze al om tot een 'cinnamon roll' pie
Maar onlangs kwam er op Pinterest een receptje voorbij van harde koekjes gebaseerd op deze alom gekende kruidige zoete broodjes. 
Dat kon ik natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan en wat ben ik (en mijn huisgenoten!) blij dat ik ze heb getest :-)

Met soja-boter is het een probleem om een hard deeg (type zanddeeg) te maken omdat het nooit zo stevig wordt als gewone boter. Dus het was een beetje prullen en smodderen, maar wat doe je anders op een rustige zondagnamiddag in de vakantie he?! ;-)

INGREDIËNTEN:


260 g bloem
1 tl (deeg) + 1 el (vulling) kaneelpoeder
1/2 tl bakpoeder
1/2 tl zout
115 g (deeg) + 40 g (vulling) sojaboter
50 g fijne suiker
35 g (deeg) + 70 g (vulling) kandijsuiker
1 eigeel
70 g appelmoes
1 el stroop (ik gebruikte agavesiroop)
1 pakje vanillesuiker
Bloemsuiker en wat sojamelk, voor glazuur

Boter met de 3 soorten suiker opkloppen tot een licht en luchtig mengsel. Appelmoes, stroop en eidooier toevoegen en roeren tot ze volledig opgenomen zijn.
Met een spatel de bloem, kaneel, bakpoeder en zout er door roeren.
Pak het deeg in in vershoudfolie en laat minstens een half uurtje rusten in de koelkast.

Meng kandijsuiker met kaneelpoeder voor de vulling en zet even aan de kant.

Verdeel het deeg in 2 en rol beide delen tussen 2 stukken bakpapier uit tot een rechthoek van een halve cm dik.
(Het deeg is superkleverig, dit wordt nog wat versterkt doordat sojaboter niet volledig opstijft in de koelkast, dus gewoon uitrollen op een bebloemd oppervlak zal niet werken)
Roer de sojaboter voor de vulling zacht en verdeel en smeer het vervolgens uit over de 2 stukken deeg.
Verdeel hierover het suiker-kaneelmengsel, smeer uit en druk wat in het deeg.
Rol het deeg nu op, over de lange zijde van de rechthoek.
Gebruik hiervoor een van de vellen bakpapier, want het is echt heel fragiel deeg en anders ga je meer brokken maken dan deeg oprollen :)
Plaats beide rollen deeg terug in de koelkast, minstens 40-45 minuten.

Verwarm de oven voor op 180°C.
Bekleed een bakplaat met  bakpapier.
Snij de rol deeg in schijfjes van zo'n centimetertje breed en leg ze op de bakplaat met telkens een 2-tal cm tussen.
Bak in de voorverwarmde oven gedurende 10 minuten, of tot de koekjes goudbruin zijn.

Met bloemsuiker en een beetje sojamelk bereid je een lichtjes loperig suikerglazuur.
Wanneer de koekjes uit de oven komen, leg je ze op een roostertje om af te koelen. Bedek de koekjes meteen met een laagje glazuur, zodat het glazuur nog kan opdrogen.


















Lots of smikkel-love,

Djoelie



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

>