zaterdag 9 maart 2013

RECEPT: Cinnamon roll pie

'Cinnamon rolls', een typisch Scandinavisch en Noord-Amerikaans koekje.
Het bestaat uit opgerold gistdeeg met een suiker-kaneel vulling tussen en eventueel een glazuurlaagje erover.
Bij Ikea verkopen ze de koekjes kant-en-klaar en hier thuis kunnen we er meestal niet aan weerstaan om een paar zakken mee te nemen als we bij Ikea geweest zijn...
Maar zoals met alles in het leven: Wat je zelf doet, doe je beter!
Dus met dat motto in het achterhoofd, ging ik 'cinnamon rolls' maken.
Op een zondag had ik dan ook nog eens heel veel zin in briochetaart.
Maar vermits we geen pudding in huis hadden, toverde ik een 'cinnamon roll pie' op tafel.

INGREDIËNTEN:


2 x gistdeeg-taartbodem (klik hier voor de ingrediënten en het recept)
Soja-boter, een 2-tal eetlepels
Kandijsuiker, 4 à 5 el
Kaneelpoeder
Bloemsuiker, 5 el
Beetje water


Bereid het gistdeeg zoals hier beschreven staat.
Na de eerste rijs, verdeel je het deeg in 2 delen, waarvan het ene ietsje groter is dan het andere.
Het kleinere deel rol je uit tot een cirkel ter grootte van je taartvorm.
Leg deze lap deeg in een taartvorm bekleed met bakpapier, prik de bodem in met een vork en laat even staan.
Het grotere deel rol je uit tot een rechthoek van zo'n 3-4 mm dik.
Smeer het deeg rijkelijk in met gesmolten soja-boter.
Strooi kaneelpoeder over het deeg, hiermee kan je zelf variëren in hoeveelheid.
Ikzelf had er ongeveer een koffielepel over gestrooid, maar vond dat de kaneelsmaak nog niet genoeg doorkwam..
Dan verdeel je 4 à 5 eetlepels kandijsuiker over het deeg.
Rol het deeg op, over de lange zijde van de rechthoek.
Snij deze rol in schijfjes van zo'n 1,5cm breed.
Deze schijfjes verdeel je over de taartvorm.
Het is hierbij niet erg als er nog wat ruimte open is, want de rolletjes gaan toch nog rijzen en dan vullen die gaatjes vanzelf uit! :-)
Laat de taart nog een half uur rijzen op een warme plaats, onder een schone handdoek, totdat de open ruimtes tussen de schijven opgevuld zijn. Smeer de taart nog eens rijkelijk in met gesmolten soja-boter vooraleer je hem in de oven schuift.
Bak de taart goudbruin in een half uur in een oven voorverwarmd op 220°C.
In een kommetje meng je de bloemsuiker met een beetje water tot je een lopend glazuur hebt.
Als de taart net uit de oven komt, bedek je hem met het glazuur.
Laat de taart afkoelen op een roostertje en smikkelen maar!







Lots of smikkel-love,

Djoelie



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

>