dinsdag 5 februari 2013

RECEPT: Gistdeeg taartbodem

INGREDIËNTEN:


250 g bloem
mespuntje zout
40 g soja-boter
15 g fijne suiker
1/2 ei
90 ml lauwwarme soja-melk
10 g verse gist


Giet de bloem in een grote mengkom en maak er een putje in.
Los de gist op in de melk.
Giet de gist-oplossing samen met de rest van de ingrediënten in het kuiltje en begin te mengen met een lepel.
Als je merkt dat het deeg een geheel begint te vormen, ga je kneden.

Een heel handige tip: gebruik hiervoor slechts 1 hand!
Het kan nogal een vettig boeltje worden en als je deeg dan te hard kleeft aan je handen ben je vrij hulpeloos en afhankelijk van behulpzame mama's, zussen, liefjes,.. in de buurt.
Maar als je 1 hand proper houdt, kan je daarmee wat extra bloem op je werkblad strooien om het kleven tegen te gaan ;-)

Haal het deeg en eventuele resterende ingrediënten uit de kom en kneed goed door op een werkblad waarop je eerst wat bloem hebt gestrooid.
Als je een mooi en elastisch deeg hebt (na enkele minuten kneden), maak je er een bolletje van, leg het in een propere kom bedekt met een propere handdoek en laat op een warme plaats rijzen gedurende 45 min.
Hierna zou je deeg in volume verdubbeld moeten zijn.
Rol het deeg uit tot het groot genoeg is om je taartvorm mee te bekleden, zo'n 4 mm dik.
Bekleed de taartvorm met bakpapier en leg er de deegbodem in.
Hiervoor is het handig om het uitgerolde deeg voorzichtig rond de deegrol te vouwen en zo in de vorm te leggen.
Prik de bodem in met een vork en laat nog een half uurtje rijzen.

Vul de taartvorm met een vulling naar keuze (rijstpap, crème-knubbelkes, appelstukjes,...) en bak af in een voorverwarmde oven op 220°C gedurende 30 minuten.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

>