dinsdag 23 december 2014

RECEPT: Slagroombiscuit

Kerstmis, die gezellige tijd van het jaar waarbij je niets liever doet dan je tijd rond de kerstboom of onder een fleece dekentje door te brengen bij familie en vrienden, terwijl je van een warme choco of een lekker glaasje bubbels geniet :-)
Maar de feestdagen lopen ook over van de vele recepties, hapjes, gourmette/raclette,.... en heerlijke, vaak iets te zware, desserts! Tijd om daar verandering in te brengen :-)
Want wie herinnert zich nu niet die lekker luchtige slagroombiscuits met rood fruit tussen?
Als je, om welke reden dan ook, geen dierlijke melk en melkproducten meer eet, kan je zo'n taart niet meer bestellen bij de bakker.
Gelukkig is het helemaal niet zo moeilijk als je denkt om zelf een biscuit te bakken!
Bovendien heb je helemaal niet zo'n gekke speciale ingrediënten nodig, alleen suiker, eieren, zelfrijzende bloem, sojaslagroom en wat rood fruit naar keuze :-)
Dus bakgerief in de aanslag en bakken maar!


INGREDIËNTEN (Voor 8 personen)

4 eieren
200 g suiker
200 g zelfrijzende bloem
1 el vanille-extract

1 potje Alpro soya op te kloppen
100 g suiker
Eventueel 1,5 el koudbindmiddel, maar dit is geen must
1 handje-vol rood fruit, vers of uit de diepvries (laat het dan wel een nachtje ontdooien in de frigo in een klein vergiet, zodat het grootste deel van het sap weg is)
 
Vet een ronde springvorm in met wat sojaboter en plaats even aan de kant. Ik gebruikte er één met een diameter van 24 cm. Je kan de ingrediënten en maat van de springvorm aanpassen naargelang het aantal personen. Gewoon even omrekenen rekening houdend met de verhoudingen tussen de verschillende ingrediënten.

Verwarm je oven voor op 170°C.

Scheid de eieren in 2 grote kommen.
De eiwitten klop je stijf samen met de fijne suiker.
En ook de eigelen klop je op tot ze schuimig en lichtgeel zijn. Hierbij klop je ook de vanille.

Vervolgens spatel je heel voorzichtig het eigeel onder het eiwitschuim.
Wanneer beiden bijna gemengd zijn, voeg je de gezeefde zelfrijzende bloem toe.
Ook deze meng je rustig door de eieren, zodat er zo min mogelijk lucht uit het mengsel verloren gaat.

Dit beslag stort je in de ingevette springvorm, schuif de vorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak goudbruin in 30 minuten, tot een breinaald proper uit de biscuit komt.

Haal uit de oven en laat een 10-tal minuutjes in de vorm afkoelen.
Daarna laat je hem volledig afkoelen op een roostertje.
Idealiter laat je hem een nachtje afkoelen voordat je overgaat tot het versieren.

Voor de versiering meng je de fijne suiker eventueel met het koudbindmiddel (zo vermijdt je dat het bindmiddel gaat klonteren).
Terwijl je de slagroom opklopt, voeg je de suiker toe.
Klop 2 minuten tot de slagroom goed stevig is.

Snij de taart door in het midden, smeer op de onderste helft iets minder dan de helft van de slagroom.
Verdeel hierover het rode fruit en leg de bovenkant van de biscuit hier op.
Druk wat aan zodat de taart mooi recht is.
Maskeer de taart met de rest van de slagroom, let er hierbij goed op dat de laag slagroom overal ongeveer even dik is. Of niet, als je het uitzicht niet zo belangrijk vindt als de smaak ;-)

Nu is je taart klaar!
Om het af te werken kan je helemaal los gaan.

Wil je de biscuit volgooien met disco-bolletjes? Dat kan en geeft zelfs een heel leuk effect!



Heb je liever een figuurtje in rolfondant? Ook een goede keuze waarmee je veel kanten op kan!

Met gesmolten chocolade kan je ook tekst of tekeningetjes maken op de koude slagroom.

Kortom, laat je inspiratie los en maak er de mooiste en lekkerste taart van! ;-)

Lots of smikkel-love,

Djoelie



1 opmerking:

>