woensdag 1 oktober 2014

RECEPT: Ciabatta's

Bij een bbq of bij een heerlijk romige pastasaus, kan 1 ding niet ontbreken: kraakverse ciabatta's!
Meestal kopen we hier thuis de afbak-variant uit de supermarkt, opdat we steeds iets achter de hand (lees: in de voorraadkast) hebben in geval van nood.
Maar zoals met alles wat ik zie, wou ik ook dit eens proberen zelf te maken. Want wie kan zichzelf nu een hobbybakker noemen, zonder ooit deze Italiaanse klassieker geprobeerd te hebben?!?
En wat blijkt, het is helemaal niet zoveel werk en wel 1000 keer zo lekker dan een gekochte ciabatta!
Probeer vooral zelf eens en verras je gasten bij je volgende diner eens met zelfgebakken ciabatta-brood. Wedden dat ze ervan gaan smullen :-)

INGEDRIËNTEN:


500g bloem + extra om te bestuiven
10g zout
10g droge gist
40ml olijfolie
400ml lauwwarm water

Smeer een grote deegkom (met een inhoud van zo'n 2-3l) in met olijfolie en plaats even aan de kant.

In een andere deegkom meng je bloem, zout en gist. Voeg hierbij de olijfolie en driekwart van het water.
Klik deeghaken (dus niet kloppers!) in je elektrische mixer en begin op lage snelheid te mengen. Voeg stilaan de rest van het water toe. Op een gemiddelde snelheid blijf je het deeg mengen totdat het glad en rekbaar is.
LET OP! Het is een heel vloeibaar deeg, dus zeker geen bloem toevoegen als je denkt dat het zo loperig is, want zo hoort het :-)

Giet dit deeg in de ingesmeerde deegkom, bedek met een propere handdoek en laat rijzen totdat het deeg is verdubbeld in grootte. Dit duurt zo'n anderhalf tot 2 uur.

Zo zag mijn deeg eruit na zijn rijs. Ziet er ranzig uit, nietwaar? :-D

Warm de oven voor op 220°C. En bedek 2 bakplaten met bakpapier.

Bedek je werkblad rijkelijk met bloem. En dan bedoel ik zeeeeer rijkelijk! Want het is een superkleverig deeg en anders ga je het jezelf nog moeilijker maken om het brood straks op de bakplaat te krijgen :-)

Keer de deegkom met het gerezen deeg om op je werkblad en probeer er zo voorzichtig mogelijk mee om te gaan, je wilt zo min mogelijk lucht verliezen. Bedek de bovenkant ook zeer rijkelijk met bloem.
Snij het deeg in 4 gelijke delen.
Rek het wat uit, zodat het een ietwat langere vorm heeft, en leg op de bakplaat.
Dit kan wat klunzig overkomen en is niet zo eenvoudig, omdat het deeg nogal vloeibaar is en dus niet goed zijn vorm houdt. Zelf klaarde ik de klus met een bakspatel en een deegschraper.

Laat het deeg een 10-tal minuten rusten alvorens het in de oven te schuiven. Bak gedurende 25 minuten, of tot wanneer ze goudbruin zijn, of tot ze 'hol' klinken als je op de onderkant klopt.

Laat wat afkoelen en serveer dan, als bijgerecht bij een lekkere pasta, bij de bbq of gewoon als speciaal brood wanneer je je simpele bokes beu bent :-)

Lots of smikkel-love,

Djoelie



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

>