maandag 14 juli 2014

RECEPT: Kruidige rabarberrepen

In de berging kwam ik een hele zak vol verse rabarber tegen.
Aangezien mama nog maar pas aardbei-rabarber confituur maakte, wist ze niet goed wat ermee aanvangen.
Ik had al lange tijd een receptje op mijn 'nog te maken'-lijstje staan dat hiervoor geknipt was, namelijk rabarber-repen.

Ingevroren deeg raspen lijkt wat raar, maar het werkt! En de combinatie van rabarber met kardemom is verrassend speciaal maar lekker.

Een eenvoudig receptje dat lekker en relatief gezond is, want beperkt in vetstof. Je hoeft je dus niet al te schuldig te voelen als deze repen geen lang leven toegeschreven zijn ;-)

INGREDIËNTEN:

  • Deeg

300g gewone bloem
1tl bakpoeder
20 kardemompeulen, fijngemalen in een vijzel
Snuifje zout
113g sojaboter
210g suiker
2 eidooiers
1tl vanille-extract (of 1 pakje vanillesuiker)

  • Vulling

300g rabarber, in blokjes gesneden
1el water
1tl vanille-extract (of 1 pakje vanillesuiker)

Meng bloem, bakpoeder, kardemom en zout in een kom. In een andere kom klop je de boter luchtig met de fijne suiker. Meng er vervolgens de eidooiers en vanille door, tot deze goed opgenomen zijn. Beetje bij beetje meng je er nu het bloemmengsel bij tot het goed is opgenomen. Zet hierbij de mixer op een lage stand, anders zal je keuken al snel bedekt zijn onder een wit laagje bloem.
Met de hand breng je het nog kruimelige deeg samen tot 1 geheel, verdeel het in 2 ongelijke delen (het ene wat groter dan het andere), pak ze in afzonderlijke stukken vershoudfolie in en plaats in de diepvries.

Terwijl het deeg afkoelt, begin je aan de vulling. Hiervoor meng je rabarber en water in een steelpannetje. Plaats, afgedekt met een deksel, op een laag vuurtje gedurende 10 minuten. Daarna haal je de deksel van het pannetje en laat je het mengsel nog wat verder koken, onder regelmatig roeren, totdat de rabarber uiteen valt. Draai het vuur uit, meng er de vanille bij en laat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 170°C. Bekleed een bakschotel met bakpapier. Met een grove rasp, rasp je hierin het grotere deel van het deeg. Verspreid het deeg mooi over de hele bodem, zodat het mooi verdeeld is, en druk een beetje aan. Verdeel hierover het ietwat afgekoelde rabarber-mengsel. Tot slot rasp je hierover het kleinere deel van het ingevroren deeg.

Bak goudbruin in 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Nadien laat je hem op een rooster volledig afkoelen, alvorens je de repen snijdt en opdient.

Bewaar enkele dagen in een goed afgesloten koekendoos of vries een deel in zodat je steeds koekjes achter de hand hebt wanneer je er plots nodig hebt.


Lots of smikkel-love,

Djoelie




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

>