zaterdag 30 maart 2013

RECEPT: Mikkemannen


Ik ken ze als mikkemannen, anderen zeggen er suikerbroodjes of klaaskoeken tegen.
Met dit recept maak je een lekker zacht melkbrood met parelsuiker en/of rozijnen, in het groot of in het klein.
Hoe dan ook, een absolute aanrader als je tijd hebt op een zaterdag en zin hebt om een heerlijk ontbijt op zondag op tafel te zetten! :-)

INGREDIËNTEN:



625 g bloem
31 g suiker
275 ml soja-melk
8 g zout
1 ei + 1 geklutst ei om te bestrijken vlak voor het afbakken
38 g verse gist
150 g sojaboter
250 g suikerparels


Giet bloem in een grote mengkom en maak er een kuiltje in.
Op de rand strooi je de suiker en het zout.
In het kuiltje giet je het ei en de boter (in blokjes gesneden).
Los de gist op in lauwwarme melk en giet ook in het kuiltje.
Met een lepel begin je de ingrediënten te mengen.
Als het merendeel van de melk onder de bloem gemengd is, kan je beginnen kneden.
In het begin gebruik je best maar 1 hand zodat je de andere hand nog vrij hebt om eventueel extra bloem toe te voegen.
Kneed het deeg goed door op een met bloem bestoven werkblad gedurende een 10-15tal minuten, tot je een mooi en elastisch deeg bekomt.
Plaats het deeg in een propere kom op een warme plaats, afgedekt met een propere handdoek gedurende 30 minuten.
Voeg de parelsuiker toe en kneed kort maar traag door om ze er onder te vermengen.
Verdeel het deeg in bolletjes van zo'n 100g, bol ze op en leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
Snij er armen en beentjes in zodat je ventjes bekomt.
Dek ze weer af en laat ze nog eens 20 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bestrijk de broodjes met geklutst ei en wacht dan nog 10 minuten.
Bak de mikkemannen af in een 20-tal minuten.
Als je met 2 bakplaten werkt, kan je best halfweg de platen omwisselen zodat beide ladingen even donker zien.






Hier zie je het verschil, met en zonder bestrijken met ei. Met ei krijg je een smakelijkere glans op je mikkemannen :)

Tip: Met dit recept kan je ook rozijnenbroodjes maken. Laat de rozijnen dan eerst een uurtje weken in lauw water. Hierdoor zullen ze zwellen en zullen ze na het bakken het vocht niet uit je brood trekken. Voordat je de rozijnen onder je deeg mengt, giet je ze af en zorg je dat ze goed droog zijn.
Tip 2: Je kan met dit recept ook sandwiches maken. Laat dan gewoon de parelsuiker achterwegen.
Tip 3: Als je een groot suikerbrood/paasvlecht/kramiekbrood wilt maken, moet je het deeg niet verdelen in bolletjes. Maar gewoon opbollen tot een rond brood, verdelen in 3 stukken en vlechten of in een broodvorm leggen en dan laten rijzen. Ter controle, klop je eens op de onderkant van je gebakken brood. Klinkt het hol, dan is het doorbakken!

Lots of smikkel-love,

Djoelie



1 opmerking:

  1. Hi! I would like to invite you to check out our site www.volrecepten.nl . Adding your blog to our site will make your recipes available to many more users.
    I hope to see you there soon!

    BeantwoordenVerwijderen

>